torsdag 13 juni 2013

Tutorial om blomstercluster!

Vi har fått in lite önskemål om hur man kan placera och bygga med sina blommor. Jag vill såklart försöka hjälpa till med detta! Mitt allra bästa tips är att öva, öva och öva! Jag har varit galen i blommor sedan jag började scrappa 2006. Då var det typ helt ute med romantisk stil och fanns inte så mycket att välja på. Men nu kan vi blomälskare verkligen frossa i välsorterade butiker som Strömstad Scrapbooking!


Börja med att plocka fram de blommor du vill använda. Jag brukar provlägga mina blommor innan jag limmar fast dem. Låt det ta tid! Jag kan sitta och flytta blommor fram och tillbaka rätt länge innan jag är helt nöjd. Det finns inga rätt eller fel utan allt ligger i betraktarens ögon vad som är vackert!


Man börjar ofta med att jobba med likadan blommor som nybörjare. Det är helt okej men man kan enkelt göra detta lite mer spännande. Ett vanligt "fel" är att man sätter blommorna för glest.


Försöka att använda olika storlekar på Rosorna och gärna olika färger. Alla blommor har en "bästa sida" som passar bäst att visa i ditt blomster arrangemang. Jag snurrar ofta mina blommor på plats. Sätt dem tätt och lite omlott. Visst ser detta lite roligare ut än bilden ovan!


Vi jobbar vidare med Rosor men nu med lite fler till antalet. När jag ser detta tycker jag att de sitter för glest.


Jag vet att många vill använda ojämnt antal blommor och det är ofta en bra regel men det går alldeles utmärkt med jämnt antal också. Inget är fel! Tänk på att peta in Rosorna lite under varandra. Jag lägger ofta de större blommorna i nederkanten så tyngdpunkten hamnar där. Men oftast växer det fram vart efter.


Så här blev mitt färdiga blomcluster! Ni kunde se det på mitt kort från igår. Här har jag jobbat tätt, tätt med olika blommor och använt olika former, färger och storlekar. Vrid och vänd på blommorna så att de pekar åt olika håll och att knopparna syns fint. Jag limmar alltid med limpistol som jag tycker är suveränt just till blommor. Det fäster direkt och jag kan verkligen trycka ihop mina blommor. Jag limmar oftast de stora blommorna först och bygger sedan ihop delarna tills allt är tätt.


Att blanda in andra element bland sina blommor blir väldigt effektfullt. Det finns en mängd olika Charms att välja på eller så kan du som här fästa en liten träfigur. Jag sätter ofta en rosett som bas under mina blommor också. Som highlights kan du dutta Gesso eller Stickles för vacker effekt. Även olika Rhinestones och swirlar blir vackert till! 

Hoppas att jag kunde hjälpa och inspirera er lite! Ställ gärna frågor i kommentarsfältet eller länka till ett projekt om du vill visa!

Kramar från Ulrika aka LillBlomman!

3 kommentarer:

 1. Så härligt du visar, tusen tack vännen!
  Blir så läckert med mycket blommor i olika storlekar!

  KRAM SUSY

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack, jag är en av dem som har frågat! Det är väldigt roligt men inte så lätt som man kan tro. Det blir ju lätt lite "tråkigt" eftersom man är lite försiktig som nybörjare, precis som du skriver.

   Kul att du tänker lite okonventionellt kring färgerna, man kan ju matcha blommorna med motivet istället för att göra dem för lika.

   Sätter du in liljorna sist, som i klustret ovan? Har inte velat köpa än eftersom jag inte riktigt vet hur jag skall göra

   Limpistol är ett tips jag skall ta till mig. Fäster du även andra element som t ex tyllen med limpistol?

   Faller andan på och du kommer på fler tips mottages de tacksamt :-)

   Har ni funderat på att ha en blomsterkurs för kortmakare? Om man bor i Göteborg är inte Strömstad världens ände?


   Varmaste hälsningar och en trevlig helg!
   Bente

   Radera
  2. Bente! Jag petar oftast in Liljorna var efter jag bygger. Jag vill att de sticker upp lite ovanifrån. Men i början kan det vara lättare att sätta dit dem i efterhand. Liljorna är en av mina absoluta favoriter här i butiken. Jag fäster alla mina dekorationer med limpistol. Ett av mina bästa inköp. Jag har en som går på batteri så jag slipper sladd. Perfekt till rosetter och metallföremål då det fäster direkt och även om det är lite ojämnt.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...